Hoe kun je ‘hybrideproof’ organiseren?
Hybride werken is bij veel organisaties het gesprek van vandaag. Is jouw organisatie nu of binnenkort bezig met een vorm van invulling van werken en de fysieke omgeving? Dan moeten alle ingrediënten van de vraag van de medewerkers en het aanbod van management en ondersteuning goed én in evenwicht zijn. Een puzzel op zich nu we net weer proeven van vrijheid maar nog niet echt weten hoe het werkt of moet gaan werken. Om hulp te bieden bij het oplossen van deze puzzel organiseerde FMN een webinar over hybride werken. Experts Paulien Kreutzer, Simone Leenders, Daan Schipper en Hans Topée deelden hun visie op het onderwerp. De conclusies lees je in dit artikel.
Bij werken wordt in de facilitaire branche al snel gedacht aan de fysieke werkomgeving en de vele oplossingen daarvoor. Een iets te eenvoudige insteek. Zeker nu is het belangrijk om de juiste volgorde te hanteren: mensen - taken organisatie - plek van de taak - gebouw/inrichting.
Behoeften, wensen en keuzevrijheid
We moeten ons bij de taken van de werkende mens realiseren dat elke generatie haar eigen behoeftes en wensen heeft. Juist nu is er meer aandacht voor deze voorkeuren nodig. Luister met name naar de jongste generaties (Z en Alpha). Zet de kracht van deze groep in om samen met alle generaties een frisse start te maken.
Ook moeten we stilstaan bij de hogere mate van individuele keuzevrijheid voor de medewerkers in hoe, waar en wanneer zij hun werk doen. Uitdagingen daarbij zijn er rond onderlinge verbinding/contact en daarmee het organisatie- en teambelang.
Belangrijke bijdrage gebouwde omgeving
De gebouwde omgeving – en in het bijzonder kantoorgebouwen – kunnen bijdragen aan de verbinding tussen mensen en gastvrijheid. Ook kan de omgeving een inclusieve gemeenschap stimuleren. Architectuur, inrichting, welzijn en facilitair- en vastgoedbeheer spelen hierbij een niet te onderschatten rol.
De leiders van organisaties zijn nu zeker aan zet. Zij staan voor belangrijke keuzes rond de markt, het proces van hun organisaties en de nodige advisering en ondersteuning daarbij door HR, ICT, FM en vastgoed.
Tip voor de perfecte ondersteunde werkomgeving
Als laatste een tip die de experts je graag meegeven: herken de echte werkvraag. Betrek, experimenteer en herontdek het werkproces en maak (waar dan ook) een perfect ondersteunde werkomgeving. En vooral: neem jezelf en de organisatie serieus!
Webinar bekijken
Heb je deze webinar op 15 juli gemist en wil je die graag zien? Dat kan hieronder of via ons YouTube-kanaal. Zo weet je hoe je jouw organisatie kunt helpen bij het creëren van een nieuwe toekomst!
Meer weten?
De experts van deze webinar kunnen elk element uit de webinar toelichten of je verder helpen. Neem gerust contact met hen op en stel je vraag. Zij weten er raad mee!
- Paulien Kreutzer - senior onderzoeker OneTwentyone.nl
- Simone Leenders - strateeg simoneleenders.nl
- Daan Schipper - initiator ENTER HERE.nl
- Hans Topée - conceptdenker met visie Dewerkplaatsfabriek.nl