Nieuws

Hoe gaat jouw organisatie terug naar kantoor?

Profielfoto van FMN Redactie
21 juli 2021 | 2 minuten lezen

Het huiskamerkantoor blijft nog wel even. Ondanks dit feit, breekt het moment van De Grote Terugkeer toch een dag aan. Maar hoe doe je dat dan? Hoe ga je de werkomgeving faciliteren én ervoor zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft? En wat hebben we eigenlijk geleerd van het werken tijdens coronatijd? De NSvP (Nederlandse Stichting voor Psychotechniek) bracht dit alles in kaart.

Wie of wat bepaalt?

De NSvP heeft tien terugkeervarianten opgesteld in ‘De 10 terugkeervarianten: Terug naar kantoor. Maar hoe?’. Voordat je kijkt welke variant het best past bij jouw organisatie, is het goed om te bedenken op wie of wat je de keuze baseert:

  • Bedrijf: bepaal je top-down als bedrijf hoe de hybride werkweek eruit gaat zien?
  • Werk: bepaalt de aard van het (team)werk wat wel en niet op kantoor wordt gedaan?
  • Persoon: bepaalt de werknemer zelf over zijn hybride werkwijze? 

Tien terugkeervarianten

Je kunt voor de alles-of-nietsmethode kiezen: of volledig op kantoor werken, of volledig thuiswerken. Er zijn echter alternatieven, zoals het terugkeren op dagbasis of maandbasis: de even weken wordt er thuis gewerkt, de oneven weken op kantoor. Bepaalde taken vereisen meer concentratie dan andere. In dat geval kun je het werk zelf leidend laten zijn: ‘luchtige' taken doe je op kantoor, concentratiewerk is voor thuis. Als je de bedrijfs- en werkgebaseerde opties weglaat, kom je uit bij de werknemer. Wat werkt het best voor de gezondheid of het stresslevel van de werknemer? Welke manier past het best bij het hectische gezinsleven thuis en de werkdagen van de partner? 

Hoe denken anderen erover?

Het loont om eens bij werknemers en collega’s te peilen welke ideeën zij hebben over de terugkeer. Welke variant heeft hun voorkeur? Valt er een combinatie van de wensen te maken? En wat is belangrijk om met elkaar te bespreken voordat het zover is?

Een ander werkend Nederland na de lockdown?

NSvP publiceerde ook ‘Terug van weggeweest - Een ander werkend Nederland na de lockdown?’. Dit boekje gaat in op hoe mensen de thuiswerkperiode beleven en welke lessen we kunnen trekken uit het afgelopen jaar. Van corona-workarounds tot digitaal werken en de 9-tot-5-mentaliteit; het komt allemaal aan bod in deze publicatie. 

Debat stimuleren

De NSvP zet zich in voor een menswaardige toekomst van werk en gelooft in ruimte voor verschil in talent. De stichting staat voor een omkering in hoe we waardevoller gaan werken en leren op een eerlijke arbeidsmarkt die toegankelijk is voor iedereen. Met de publicaties ‘Terug van weggeweest - Een ander werkend Nederland na de lockdown?’ en ‘De 10 terugkeervarianten: Terug naar kantoor. Maar hoe?’ wil de stichting het debat over werken na corona stimuleren en verscherpen. Je kunt de publicaties downloaden via de website van de NSvP.

Wat vind jij?

Welke terugkeervariant heeft jouw voorkeur? Laat het weten in een reactie!