Nieuws

Uitkomsten en terugblik succesvol online panelgesprek 'Waarvoor naar kantoor?'

Profielfoto van FMN Redactie
8 juli 2020 | 3 minuten lezen

Maatregelen om op kantoor te werken worden versoepeld. Naar alle waarschijnlijkheid zal het kantoor de komende periode, of zelfs op lange termijn, anders benut worden dan we gewend waren. Belangrijk om te weten is waarvoor we (nog) naar kantoor komen. Nu en in de nabije toekomst. Waar heeft de medewerker behoefte aan? En verschilt dit per organisatie?

Op 2 juli gingen Froukje Terpstra en Bote Scholtens van TwynstraGudde samen met FMN-voorzitter Michel Tobé in gesprek met vijf panelleden; Martine Atzema van ProRail, Pauline Roukens van Bol.com, Ton Steenhuis van Gemeente Deventer, Willemijn de Boer van A.S. Watson en Annelies Simons van FMHaaglanden. Allen zijn zij verantwoordelijk voor de facilitaire dienstverlening.
Tijdens het online panelgesprek werden de deelnemers actief betrokken aan de hand van diverse stellingen. In dit artikel lees je de belangrijkste uitkomsten van dit interactieve gesprek.

De functie van het kantoor wordt nog belangrijker

Nu we een aantal maanden hebben thuisgewerkt, kunnen we onszelf afvragen of het kantoor nog nodig is. Panelleden geven aan dat zij dit binnen hun organisatie niet zien zitten. In de toekomst zullen medewerkers veel kritischer zijn als ze naar kantoor komen. “Het moet dan wel echt ‘je van het’ zijn. We komen in de toekomst nog meer naar kantoor om elkaar te ontmoeten. Ik verwacht dat we minder decentraal in hubs gaan werken. Maar juist één centrale plek.” Het kantoor kan bovendien als aanjager worden gebruikt om bijvoorbeeld innovatie te stimuleren. Ruim 90% van de deelnemers verwacht dat de coronacrisis leidt tot een complete herziening van de huisvestingsvisie.

Inzicht in drijfveren, waarden en behoeftes vormen hierbij een goede kans om de juiste faciliteiten aan te bieden. Hier liggen nog kansen. Ongeveer twee derde (67%) van de deelnemers vindt namelijk dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met de behoeftes van de eindgebruikers. Volgens 80% van de deelnemers zijn drijfveren van medewerkers nog onvoldoende in beeld.

Samenwerking met HR en ICT wordt nog relevanter

Bij veel organisaties was thuiswerken al wel mogelijk, maar gebeurde dit vaak nog weinig. Vanuit leidinggevenden werd dit bijvoorbeeld niet gestimuleerd, omdat de faciliteiten om goed thuis te werken nog onvoldoende waren of omdat de mensen simpelweg gewend waren om ‘gewoon naar kantoor te gaan’. De huidige situatie heeft deze transitie wel in een stroomversnelling gezet. “In onze organisatie is reeds gestart met toekomstgericht werken. Dit doen we samen met HR en ICT. Je merkt dat dit nu echt sneller gaat.”

Thuiswerken dien je zowel taak- als mensgericht in te richten

Panelleden geven aan dat het kantoor mondjesmaat wordt opengesteld. Eén van de panelleden zegt daarover het volgende: “Je kunt niet zomaar naar kantoor komen. Op dit moment is het nog maatwerk. Als er mensen zijn die door hun privésituatie echt niet thuis kunnen werken, geven we ze wel de gelegenheid.” Er wordt steeds meer gekeken naar de behoeftes van medewerkers. Wat vindt de medewerker belangrijk? Thuis geconcentreerd je werk kunnen doen, is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. “Wij werken veel met trainees die op een kleine kamer, in een druk huis, midden in de stad wonen. Van hen kan je niet verwachten dat zij veel thuis kunnen werken.” 

Ook de deelnemers aan het panelgesprek reageerden op enkele stellingen ten aanzien van thuiswerken. Zo stelt 71% dat de thuiswerkplek de nieuwe concentratieplek wordt. 88% verwacht dat thuiswerken niet tijdelijk zal zijn. Het voorzien in de juiste voorzieningen is hierbij nodig.

Terugblik en uniek kijkje op kantoor

Heb je het panelgesprek gemist? Of wil je het nog een keer zien? Bekijk dan hieronder het gesprek terug. Ook vind je onderaan deze pagina video’s die een uniek kijkje geven in het kantoor van drie van de deelnemende organisaties.

Bekijk het hele panelgesprek hieronder:


De impact van COVID-19 op de kantoren van FMHaaglanden


De impact van COVID-19 op het kantoor van Gemeente Deventer


De impact van COVID-19 op het kantoor van ProRail


Meer video's van FMN zien? Bezoek ons YouTube-kanaal!