Nieuws

Nog 90 seconden tot middernacht! (Van onze kennispartner Next Level FM)

Profielfoto van FMN Redactie
11 april 2023 | 3 minuten lezen

Het eerlijke verhaal is dat het slecht gaat met de wereld, de Doemsdagklok staat dichterbij middernacht dan ooit. De wereld warmt op, de zeespiegel stijgt, droogte neemt toe en water- en voedseltekorten worden groter. Hoewel er in Nederland nog geen bosbranden waren zoals in Zuid-Europa, zetten de recente overstromingen, droogte en hitte in ons land ons wel stevig aan het denken. Daarbovenop werd duidelijk hoe afhankelijk we nog zijn van fossiele brandstoffen uit het buitenland, stegen de energieprijzen en nam inflatie toe. Ook dit jaar nog is het beeld grillig en volatiel. Dit alles heeft een ongelofelijk grote impact op een grote groep Nederlanders die het al niet makkelijk hadden. Wat kunnen wij hier zelf nog aan doen?

We staan aan de vooravond van misschien wel de grootste uitdagingen die de mensheid ooit heeft gehad. Het vraagt om veelvuldige samenwerking tussen alle spelers die invloed uit kunnen oefenen op materiaalverbruik, energieverbruik en een breed scala aan maatschappelijke vraagstukken in een globaal speelveld. Om de complexe pakketten aan duurzaamheidsdoelstellingen te behalen, is het onvermijdelijk dat organisaties moeten verduurzamen.
 

Duurzaamheid is het hart van facilitair management

Vanuit dit perspectief bekeken, zien we bij Next Level FM, dat facilitair management (FM) één van de grootste impactmakers op het gebied van duurzaamheid binnen organisaties is. Verduurzaming raakt namelijk alles waar FM uit bestaat. De manier waarop gebouwen onderhouden worden, mobiliteit wordt ingericht, voedsel wordt samengesteld, uitvoerend personeel wordt ingezet en afval wordt verwerkt: de impact is gigantisch. Enerzijds is FM daarmee de eerst aangewezene om hierin te acteren. Anderzijds heeft zij door haar positie in de organisatie het bereik en legitimatie om de aanjager en drijvende kracht te zijn van de duurzaamheidstransitie. Maar in de praktijk gebeurt dit nog niet.

Menig facilitair professional ziet door de bomen het bos niet meer en weet niet hoe te beginnen aan deze opgave. Daar komt nog eens bij kijken dat niet elke organisatie duurzaamheid als prioriteit heeft, de benodigde kennis in huis heeft, een duurzaamheidsbeleid heeft omschreven en inziet wat voor een impact de maatregelen vanuit overheden en wetgeving met zich meebrengen. Tussendoor lopen er nog te veel ‘traditionele’ aanbestedingen, die het moeilijk maken om met elkaar dat open en eerlijke gesprek te voeren over elkaars uitdagingen, belangen en ambities in het kader van duurzaamheid. Als klap op de vuurpijl heerst er een angst dat duurzame verandering leidt tot afbreuk aan kwaliteit en negatieve business cases.
 

Verbinding en verandering is noodzaak

Wat ons verbindt, is dat we allen op zoek zijn naar het juiste houvast om deze opgave aan te gaan. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de organisatie, voor de klant én voor de medewerkers. Dat vraagt om verandering van ons gedrag, om andere contractafspraken, om verder te kijken dan ons eigen belang, om transparant te zijn over onze kosten en opbrengsten. Want dat is nodig als we in de nieuwe situatie praten over gezamenlijke duurzaamheidsdoelstellingen om de wereld mooier en beter achter te laten voor de volgende generatie.
 

Maar hoe dan?

In 2022 hebben wij als Werkatelier Duurzame Facilitaire Keten van Next Level FM een stappenplan ontwikkeld, hoe je als facilitair professional maximale impact kunt maken door de verduurzaming van je organisatie.  We hebben de belemmeringen met elkaar geanalyseerd, sociaal geïnnoveerd, geëxperimenteerd en oplossingsrichtingen vastgesteld. Zo creëerden we inzicht in hoe dit op te lossen is, wat daarvoor nodig is en welke rol de facilitair professional daarin kan pakken.

Wij gaan de komende weken de opgedane inzichten met jullie delen door middel van een aantal columns, een interview met betrokken FM-professionals uit het fieldlab en een event dat we samen met FMN organiseren. Daarnaast zullen we onze inzichten in de vorm van een whitepaper met jullie delen. Hou het FMN-kanaal dus in de gaten! En wil je graag meedoen of meer weten over Next Level FM? Kijk dan op www.nextlevel.fm of neem contact op met ons via info@nextlevel.fm.
 

Dit artikel is op verzoek van FMN geschreven door Gerben van Dienst & Vanya Boon, regisseurs  Werkatelier Duurzame Facilitaire Keten van Next Level FM.  Deelnemers in dit werkatelier zijn: CSU, WUR, Ministerie van Defensie, Asito, GOM, Gemeente Capelle aan den Ijssel, De Nederlandsche Bank, Tausch.