Podcast

#41 Wat is circulaire bedrijfsvoering? (1/3)

Profielfoto van FMN Redactie
6 september 2022 | 2 minuten lezen

In deze podcastreeks van 3 afleveringen, waarvan dit de eerste aflevering is, neemt het FMN Expertteam Duurzaam & Sociaal jullie mee in de onderzoeksreis van de Haagse Hogeschool naar circulaire bedrijfsvoering, met de gedachte om het afval van gebruikte producten om te zetten naar materiaal voor nieuwe producten, om zo haar afvalproductie terug te dringen. Dit onderzoek dat de Haagse Hogeschool uitvoert, is genomineerd voor de prestigieuze onderzoeksaward voor het beste praktijkgerichte onderzoek van 2022! Centraal in deze podcast staat hoe facility management kan bijdragen aan deze circulariteit. We behandelen diverse thema’s zoals: de inkoopfase, de gebruikersfase, gedragsveranderingen en grondstoffenmanagement.

Deze podcastserie is in samenwerking met de opleiding Facility Management van de Haagse Hogeschool tot stand gekomen.

Circulaire bedrijfsvoering 1: Wat is circulaire bedrijfsvoering?
In dit ronde tafel gesprek neemt Alycia Biekram van het FMN Expertteam Duurzaam & Sociaal jullie mee in het belang van circulaire bedrijfsvoering. We nemen je mee in hoe we begonnen zijn vanuit een lineaire economie (waarin je producten produceert met grondstoffen die later op een afvalberg komen, die niet meer hergebruikt worden), maar dit middels de R-ladder (die de mate van circulariteit aangeeft) naar een circulaire bedrijfsvoering hebben omgevormd.  Deze elementen kan je onder andere toepassen tijdens de inkoop, het gebruik, maar ook als het product in het bedrijf niet meer van waarde is en afgevoerd dient te worden. Het is van belang hierbij multidisciplinaire ketensamenwerkingen op te starten.

Over dit onderwerp gaat Alycia in deze podcast in gesprek met de Haagse Hogeschool. Te gast zijn:

Thomas Wissingh (onderzoeker onderzoeksplatform Mission Zero), 
Frans Joosstens (docent opleiding Facility Management en onderzoeker naar afvalstromen), 
Britt Harting (afstudeerder FM, afvalscheiding en gedrag) en 
Mayu Sarmiento (afstudeerder FM, verduurzaming kantoorartikelen).

Nieuwsgierig geworden? Beluister dan hier de podcast! Je kunt deze podcast ook beluisteren via Spotify. Je kan ons vinden met “FMN Podcast”. Hier vind je ook aflevering 2 of aflevering 3 uit deze serie!

Over de host

Allon van den Bergh

Alycia Biekram
Manager Duurzaamheid en Development bij Facilicom en Expert bij ons Expertteam Duurzaam & Sociaal.