Column

Facility Management, varkens en eikels...?

Over varkens in een paradijs, gevoed met eikels uit een net zo paradijselijke boom…..
Profielfoto van Hans G.J. Topée
28 februari 2023 | 1 minuut lezen

Ik schreef al eerder columns over de ‘Keuringsdienst van waarde’, altijd met een link naar het vakgebied. Ze zijn er weer met mooie uitzendingen. Toch elke week eens kijken. Het leert best veel!

Iberico

We willen heel graag in Spanje in het zonnetje liggen en genieten van de mooie dingen van het land. Een stukje manchego, een slokje Marqués de Cáceres Gaudium (Graciano | Tempranillo). En wat natuurlijk niet ontbreken mag: een bordje met fijne Iberico ham.

Nu is die Iberico ham best prijzig (tot +€ 300,--/kg), en er zijn veel vraagtekens te zetten bij die voeding, natuur en vermenging/kruising van de varkens. Er zijn gelukkig wetten, maar het blijft een verdienmodel voor de industrie en veel giswerk voor de consument (zeker in Nederland).

De verslaggevers van de Keuringsdienst namen de telefoon ter hand, en bezochten verkopers fabrieken en varkensboeren, en zochten naar de waarheid rond die varkentjes.

Voor de aflevering klik hier: ”Iberico”.

Facility Management

Apart en vervelend die verhalen over varkens en eikels. Hoe ga jij als professional om met de lange keten van toeleveranciers en hoe zij er in zitten? Ken jij de samenstelling, de herkomst, het etiket van en de bijsluiter bij alle facilitaire producten in jouw inkoopketen?

Ik gun ieder bedrijf zijn eigen 'product-deskundige’….!

Laten we vooral echte waarde en gevoel betrekken bij keuzes in al die unieke dingen die we mogen doen. Vooral met echte producten!

 

Oorsprong

Het Iberisch varken is een donkerkleurig varken dat zijn oorsprong kent op het Iberisch Schiereiland.

Deze varkens zijn het meeste gekend omwille van de dure delicatesse Ibericoham. Deze hammen bestaan uit de poot en de bil van het dier, dat vervolgens gezouten en gedroogd wordt. Bij de hoogste kwaliteit van Iberisch varkensvlees genieten de varkens van een relatief vrije uitloop.

Kenmerkend is ook hun voeding, die voornamelijk bestaat uit eikels.