Nieuws

"Onverhuurbaar verklaard Kantoor...?"

In 2012 werd het bordje al bedacht. 'Onverhuurbaar verklaard kantoor'. Nu 10 jaar later start dan toch handhaving en sancties?

Profielfoto van Hans G.J. Topée
Hans G.J. Topée
11 oktober 2022 | 1 minuut lezen

Regelgeving

In 2012 is het bouwbesluit aangepast (in 2018 aangepast) en werd de energie-labeling bekrachtigd, waarbij vanaf 2030 label A verplicht is. Er zijn zelfs geluiden geweest die datum te vervroegen naar 2025. In Nederland hebben we het over 50.000.000 m2 kantoor, verdeeld over ruim 60.000 gebouwen, waarbij vooral de kleinere en oudere gebouwen nog niet voldoen. Er was dus eigenlijk al veel werk aan de winkel, maar velen sloten (ook om financiēle redenen) de ogen. Maar het wordt tijd om alle ogen open te doen.

Bordje

Zoals gezelgd werd gekscherend in een overleg het bordje al bedacht. 'Overhuurbaar verklaard Kantoor'. Onverhuurbaar voor label C en lager per 1 januari 2023,

Handhaving en Sanctie

Het Rijk maakt de regels en de Gemeenten moeten handhaven. Tegelijkertijd weten we eigenlijk niet om hoeveel en welke gebouwen het gaat, Er is blijkbaar geen centrale registratie bij RVO. Het onverhuurbaar verklaren zal stapsgewijs gaan plaatsvinden is het beeld. Waarschuwen, Maatregelen onder dwangsom en uiteindelijk sluiting.

Rollen

In deze wereld spelen eigenaar en huurder een rol. Welke rol speel jij als eigenaar of huurder en hoe staan jouw eigendoms of huurpanden er bij?