Column

Elon Musk heeft gelijk...

Van Tesla-CEO Elon Musk mág je best thuiswerken. Alleen pas nádat je minimaal 40 uur op kantoor hebt gewerkt. En weet u wat: Elon Musk heeft gelijk. Nou ja, voor de helft dan. De halve werkweek op kantoor blijkt voor de meeste organisaties de beste balans
Profielfoto van Harold Coenders
8 juni 2022 | 2 minuten lezen

Elon vindt terecht dat werken op kantoor essentieel is voor het functioneren van een organisatie. Hij heeft gelijk dat medewerkers niet helemaal zelf moeten bepalen hoeveel ze er zijn en wanneer. Werken is een teamsport en om een team te zijn moet je daarover afspraken maken. Hier staat zoals Van Gaal zou zeggen de teamprestatie bij centraal.   

Hybride werken gaat in de kern over het organiseren van het WIJ, het gemeenschappelijke, en zou minder moeten gaan over het organiseren van het IK. Thuiswerken en dus ook hybride werken gaat over het optimaliseren van de werk-privébalans. Maar ‘werk’ wordt niet voor niets als eerste genoemd. Thuiswerken moet niet het individu optimaliseren ten koste van het team.

Het is vrij simpel: als je niets afspreekt op teamniveau, dan is de kans dat je elkaar regelmatig samen ziet klein. Bovendien weten we van ervaringen bij Yahoo dat niets afspreken leidt tot ‘lost souls’: spookmedewerkers die nergens bij horen.

Daarnaast worden alleen de al drukke dinsdagen en donderdagen onprettige piekdagen, met als gevolg dat medewerkers (terecht) klagen over de drukte en het gebrek aan plekken. Terwijl de maandagen, woensdagen en vooral de vrijdagen erg rustig zijn op kantoor. Kom je dan wel, dan zie je dat er weinig mensen zijn en voel je geen urgentie meer om nog te komen.

Verbinding moet je organiseren en het kantoor is daar de beste plek voor. Geen 40 uur naar kantoor, Elon Musk (!), maar wel duidelijke basisafspraken over de nieuwe hybride teametiquette.

Een volledige terugkeer naar kantoor forceren is schadelijk. Het is slecht voor het vertrouwen van medewerkers in de organisatie, de individuele productiviteit zal dalen en als dat nog niet genoeg is zal het verloop van medewerkers dramatisch toenemen. In een arbeidsmarkt waarbij er meer banen zijn dan werkzoekenden is het vragen om problemen. Goede arbeidsvoorwaarden zijn van groot belang. De prijs die je er anders voor betaalt is bij Schiphol zichtbaar geworden.

Voor het hybride werken domineerde het wantrouwen van management richting de medewerkers over de productiviteit tijdens het thuiswerken. De coronapandemie heeft ons geleerd dat dit onterecht was, de productie van de BV Nederland is niet omlaag gegaan. De medewerkers hebben het vertrouwen verdiend. Nu is het aan het management en de medewerkers om dit traditionele wantrouwen om te zetten naar structureel vertrouwen, op basis van heldere teamafspraken over het hybride werken.

Hoe dan, hoor ik u denken. Eigenlijk vrij eenvoudig. Vraag nu een keer niet aan medewerkers wat ze willen vanuit hun eigen voorkeuren, maar vraag ze eens wat zij de beste hybride balans vinden voor het team en de organisatie. U zult verbaasd zijn over de consensus.