Column

Facility Management, zongedroogde tomaatjes, Turkije, vliegen en greenwashing...?

Profielfoto van Hans G.J. Topée
Hans G.J. Topée
22 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Gedroogde tomaatjes

We willen heel graag thuis en op kantoor het zonnetje in huis halen om een hap of een lekker gerecht te verfijnen met zongedroogde tomaatjes. Goed voor de Italiaanse ‘touch’…

De verslaggevers van de Keuringsdienst namen de telefoon ter hand, en zochten verkopers, fabrikanten, en zochten naar de waarheid rond die tomaatjes.

Voor de aflevering klik hier: Zongedroogde tomaatjes”.

Turkije

Die overheerlijke zongedroogde tomaatjes komen dus niet zoals de verpakking wil doen geloven uit Italie, maar uit Turkije, omdat daar de zon meer schijnt en de arbeid goedkoper is. Best een stukje vliegen voor die tomaatjes ‘heen en terug, en dan nog verder naar de eindbestemming. En dat is ook voor de verslaggevers weer een stukje vliegen.

Het WNL-programma ‘Stand van Nederland’ ging op zoek naar het compenseren van de CO2-uitstoot van je online bestelling, tankbeurt, vliegreis of festivalbezoek. Zoals via het planten van bomen. Bedrijven geven je steeds vaker die optie. Maar werkt het wel, of is het greenwashing? Elif Isitman van WNL ging op onderzoek uit, en zocht naar de waarheid rond greenwashing.

Voor de aflevering klik hier: Greenwashing”.

Facility Management

Spannend die verhalen over tomaatjes en vliegen. Helaas geen verhaaltjes of sprookjes.... Consumptie en gebruik door marketing gedreven leidt tot verleiding en verwarring.

Maak jij wel eens de vergelijking tussen privé en zakelijk gedrag en ken jij de samenstelling, de herkomst, het etiket van en de bijsluiter bij alle facilitaire producten in jouw inkoopketen van hard- en softservices?

We weten het, en we zitten vol met goede bedoelingen, maar hoe zit het nu met de regels, labels, logo’s, keurmerken, bouwbesluit, regie, de toetsing en de maatregelen.

Ik gun ieder bedrijf zijn eigen 'product-deskundige’….!

Laten we vooral echte waarde en gevoel betrekken bij keuzes in al die unieke dingen die we mogen doen!

 

Oorsprong

Droogmethoden

De methode die van oudsher wordt gebruikt voor het drogen van voedingsmiddelen, is drogen in de zon en wind. Andere methoden zijn drogen boven een vuur of elektrisch drogen. Hoe hoger de temperatuur is tijdens het drogen, des te sneller het droogproces verloopt. De snelheid van het droogproces kan sterk uiteenlopen, afhankelijk van de soort en grootte van het te drogen voedingsmiddel en de gebruikte temperatuur. Gemalen kruiden kunnen in minder dan een minuut in een magnetron droog zijn, maar diezelfde kruiden hebben soms een aantal weken nodig als ze in lucht op kamertemperatuur te drogen worden gehangen.