Column

De waarde van digitale huisvesting

Steeds meer assets worden gedigitaliseerd. Steeds meer asset data wordt online gelinked. Steeds meer API's, Apps en softwareproviders maken er gebruik van. Het duurt niet lang tot de waarde van digitale huisvesting net zo hoog wordt als die van fysieke.
Profielfoto van Fred Kloet
Fred Kloet
22 november 2021 | 2 minuten lezen

Toen William Knoke in 1996 'Plaatsloze nieuwe wereld' en Thomas Friedman in 2005 'The World is Flat' schreven, begon de transparantie te groeien. In een platte wereld als Nederland is het moeilijk zaken verbergen. In Zwitserland en Italia gaat dat veel makkelijker. In de zachte grond van ons land kun je makkelijk en snel glasvezel aanleggen. In andere landen komt daar vaak dynamiet bij kijken. Ons kikkerlandje is dan ook sterk geworden in digitalisering. Een netwerk is bij ons snel aangelegd. Zowel fysiek met kabels als online met mensen. En dus zijn we snel met het ontwikkelen van nieuwe API's, Apps en software. 

En toch strugglen wij net als iedereen met het aanpassen van onze werkprocessen aan de digitale mogelijkheden. De behoefte aan echt sociaal contact, elkaar in de ogen kijken als het fysieke minimum en van elkaar leren door op een inspirerende plek bij elkaar te komen, dat past bij ons. Net als festivals, een kop koffie, hospitality management en een terrasje pakken. Hoe koud en besmettelijk het ook is. 

Maar nu is daar metaverse. Microsoft stopt het in 2022 in Teams. KLM Airfrance ontwierp haar nieuwe campus met Glue. Facebook wordt Meta. Het is niet te ontkennen dat metaverse een enorme impact gaat hebben op vastgoed. Als je de links volgde zul je assets hebben gezien die gebaseerd zijn op de 'world as we know it'. Stoelen van bekende merken, kantoren in bekende vormen, kleding van bekende merken en zelfs de audiovisuele apparatuur in online metaverse vergaderlokaties zijn een kopie van fysieke merken. En toch, het is allemaal digitaal. Niet echt. Maar ook weer niet fake en nep. Een digitale Golden Earring Twilight Zone rollercoaster dendert onze hoofden en kantoren binnen. Gooit onze FM wereld overhoop. Wat moeten we hier mee? Is dit nog wel 'hybride' te noemen?

We kunnen proberen de digitalisering van FM-producten en -diensten tegen te houden. We kunnen onze bijdrage beperken tot 3D CAD, predictive MJOP's, schoonmaakrobots, digitale receptionisten, Madaster en zelfreinigende ovens. Uiteindelijk zal het 'Resistance is futile' gaan klinken. Waarom? De vastgoedsector zal de digitale versie van vastgoed een asset-waarde gaan toekennen. Net als de Bitcoin is digitaal vastgoed sneller verhandelbaar, transparanter qua onderdelen waaruit het bestaat en eenvoudiger qua due-diligence. Het Rijksvastgoedbedrijf is al vol bezig met een project 'Digitaal Vastgoed'. Het schijnt zelfs topprioriteit te hebben. Het BIM Loket van de bouwsector heeft onlangs 10 miljoen Euro van het Ministerie van Binnenlandse Zaken ontvangen voor de bouw van een Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving. En daarmee ontstaat heel veel waarde. Data-waarde. Financiele belangen in FM-informatie nemen toe. Zeker als alle Leesman-data, bezettingsdata en sensordata met API's, Apps en software toegankelijk worden. Datagedreven FM wordt big business!

Uiteindelijk krijgt digitale huisvesting van werkpocessen een waarde. Welke dat gaat worden is de vraag. Als het aan MSFT, Glue en Meta ligt wordt die skyhigh. In hun producten zoals Teams lopen al heel veel van onze klanten rond. Nu nog in de vorm van steeds waarheidsgetrouwere avatars. Het zou heel erg gaaf zijn als wij vanuit ons vak de Digitale Facility Manager zouden leveren. Stel jezelf daarom alvast de vraag 'Hoe wil ik er digitaal uitzien?'